Mincovnictví - TECHNOLOGIE RAŽBY MINCÍ (7)

18. 05. 2021, 10:19

TECHNOLOGIE RAŽBY MINCÍ

Sběratel musí mít reálnou představu o technologii výroby kovových platidel, aby správně pochopil, co je pro ražbu mincí podstatné a co ne. Je to důležité i pro typologii mincí, a proto se o této problematice alespoň rámcově zmíníme.

Výroba mincí začíná tavbou kovů určených mincovním nařízením pro ražbu toho kterého nominálu. Taví se v přesně stanoveném procentuálním podílu ve vysoko- nebo středofrekvenčních pecích. Vzniká tekutá slitina mincovního kovu, která se odlévá do slévačské formy – kokily, kde kov chladnutím dostane podobu odlitku. Ten se po povrchovém opracování rozřezává na menší hranoly, vhodné pro další zpracování válcováním.

Hranoly odlitků se před válcováním předehřívají v peci a za tepla vyválcují do panelů. Panely se už za studena válcují do plechů (cánů) o přesně předepsané síle, aby z nich vyrobené mincovní kotoučky (střížky) měly prakticky stejnou hmotnost. Střížky se vysekávají z cánu na rychlolisech a musí mít dokonalý tvar. Deformované a necelé střížky z okrajů cánu a plechový odpad jsou roztaveny a opět použity.

Střížky se pro další zpracování upravují ohřevem, chemickým i mechanickým způsobem. Upravené se tvarují na roliérce, kde se valivým tlakem na jejich hranu zmenší obvod plechového kotoučku a vytlačený kov vytvoří na hraně oblinu, jejíž hmota a tvar jsou potřebné pro vyformování obruby mince. Při této operaci se do obliny hrany vtlačí vlis (ornament nebo písmo).

Naroliérovaný střížek je polotovarem pro hlavní operaci – ražbu mince. Ta se razí razidly na kolenovém lisu v ražebním kruhu (německy Prägering).

Na střížek mezi razidly a ražebním kruhem působí obrovský tlak, pod nímž kov „teče“. Při úderu razidlem je měkčí kov střížku vtlačen do prohlubní reliéfu razidel a ražebního kruhu, jejichž tvar do všech podrobností přejímá.

Jestliže je stěna ražebního kruhu hladká, je hladká i hrana mince, je-li vroubkovaná, má i mince hranu vroubkovanou. Ornament nebo písmo vyryté do stěny kruhu zanechávají na hraně mince korespondující reliéf. V tomto případě je však ražební kruh sestaven z rozevíratelných segmentů, aby bylo možné minci vyjmout.

Surový střížek, který od razidel a ražebního kruhu převzal  definitivní podobu mince, je po ukončené operaci spodním razidlem vytlačen nad kruh, odkud padá do zásobníku hotových mincí. Potom následuje kontrola kvality ražby, počítání, balení a expedování mincí do peněžních ústavů.

Zdroj: Miroslav Jízdný, Katalog mincí Československa

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat.

SOUHLASÍM
NESOUHLASÍM