Mincovnictví - VŠEOBECNÉ ÚDAJE (12)

18. 05. 2021, 11:08

VŠEOBECNÉ ÚDAJE

Mincovní značky

Mincmistrovské značky nebo označení mincovny se na československých mincích nevyskytují, s výjimkou několika mincí Slovenské republiky. Na mnohých nominálech však nacházíme signatury autorů mincí v podobě monogramu.

 

Ohodnocení mincí

Pro ohodnocení mincí, lépe řečeno pro stanovení stupně vzácnosti, bylo použito bodového systému, který podléhá kolísání cen na sběratelském trhu. Vycházelo se přitom ze zachovalosti 1/1. Mince lepší jakosti jsou pochopitelně vzácnější a naopak.

 

Datování v popisech

Pro datování v popisech bylo použito jednotného šestimístného psaní dat. Např. datovací údaj 31.01.47 se čte jako 31. ledna 1947.

 

Počet mincí

Počet mincí uváděných při jednotlivých ročnících je převzat z publikace Š. Kazimír, J. Hlinka a kol.: Kremnická mincovňa 1328 – 1978. Údaj nepředstavuje skutečný počet mincí určitého ročníku, ale počet mincí nominálu v daném roku mincovnou ražený. (Nevztahuje se na pamětní mince ražené po roce 1945). Proto uváděný počet neodpovídá skutečné vzácnosti mince.

Malá množství pamětních mincí ražených po r. 1953 se zhotovovala leštěnými razidly. Jejich počet je uveden za počtem mincí normální ražby jako v pořadí druhý sčítanec (např. 295+5 značí 295 000 ks mincí normální ražby a 5 000 ks mincí  v zrcadlovém lesku).

 

Nápisy na hraně

Některé československé pamětní mince mají na hraně nápis, který se vztahuje k zobrazenému motivu. Slouží jako informace, ozdoba i ochrana mince. Nápisy jsou zhotoveny převážně technikou vlisu, vzácně technikou reliéfu.

Mince není tak jednoduchým geometrickým tvarem, jak se na první pohled zdá. Skládá se z částí, které mají své odborné názvy. Jednotlivé pojmy vysvětlujeme ve stati 2.1. Zde uvádíme technický nákres mince s pojmenováním jednotlivých částí.

 

Latinské nápisy

Na československých mincích se vyskytují vzácně. Uvádíme je v abecedním pořadí s přibližným překladem textu a s odkazem na evidenční číslo mince, pod nímž je katalogizována:

ACADEMIA ISTROPOLITANA = bratislavská akademie (Istropolis = město na Dunaji = Bratislava). Desetikoruna č. k. 79.

KAROLVS. DEI. GRA. ROMANOR. REX. SEMP. AVGVSTVS – ET REX BOEMIE (KAROLUS DEI GRATIA ROMANORUM REX SEMPER AUGUSTUS ET REX BOEMIE = Karel, z boží milosti vždy vznešený římský král a král český). Dvoudukát č. k. D 7.

PATRIAE DECORI CIVIBUS EDUCANDIS = k ozdobě vlasti, k výchově lidu. Dvacetipětikoruna č. k. 80

PRAGA MATER URBIUM = Praha, matka měst. Desetidukát č. k. D 9.

UNIVERSITAS CAROLINA PRAGENSIS = Univerzita Karlova v Praze. Pětidukát č. k. D 8.

 

Popis mincí ve sbírce

Každá mince zařazená do sbírky má být správně popsána. Činíme tak na popisných štítcích přiměřené velikosti, které podkládáme  pod mince, jsou-li uloženy na mincovních tabulích, nebo do sáčku s mincemi, je-li sbírka takto uspořádána. Na papírové sáčky je však lépe popisovat přímo. Je výhodné, opatříme-li si razítka s předtiskem líce a rubu popisného štítku. Jeho vzor zobrazujeme.

 

Souhrnné tabulky

Účelem souhrnných tabulek je poskytnout sběrateli ucelený přehled o všech ražbách mincí a umožnit mu jednoduchým způsobem evidovat sbírkový materiál podle typu, variant, ročníků a stupňů zachovalosti. Záznam o minci vpisujeme obyčejnou měkkou tužkou do silně orámovaných políček zlomkem číselných znaků kvality mince (např. - 1/1).

Zdroj: Miroslav Jízdný, Katalog mincí Československa

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat.

SOUHLASÍM
NESOUHLASÍM