Zaplatíte 155 tisíc za unci zlata? Prý se to vyplatí

05. 03. 2014, 23:05

Nedávno jsem dostal mail s „důležitým sdělením Národní Pokladnice“ a nabídkou ke koupi stříbrné mince Silver Eagle 2014 za cenu 590 korun. Na první pohled je to zajímavá nabídka za dobrou cenu (pokud je to s DPH). Ostatní nabízené mince a medaile od zmiňované společnosti však již tak výhodné nejsou, spíše naopak.

Společnost Národní pokladnice byla založena již v roce 2008 a historie její mateřské společnosti sahá ještě dál. Prezentuje se jako významný distributor pamětních mincí a medailí na světě, spolupracuje s několika desítkami mincoven a její aktivity a prezentace vybízejí k tomu, aby tomuto tvrzení potenciální zákazník i uvěřil. Způsob prodeje a hlavně cenová politika však vybízejí k opatrnosti, zejména u méně zkušených lidí, kteří se v numismatice neorientují.

Přestože společnost nepatří mezi klasické podvodníky (mnoho diskutérů, kteří mají se společností osobní zkušenosti, si myslí opak), již samotný název vyvolává trochu pochybnosti. U mnohých lidí navozuje název Národní pokladnice dojem, že jde o státní firmu, která má nedej bože něco společného s ČNB. Skutečnost je taková, že jde o společnost, do skupiny Samlerhuset Group BV, která byla založena v roce 2014 v Norsku, je registrována v Nizozemsku a působí v čtrnácti evropských zemích. Jednatelé české firmy jsou z Polska, Velké Británie a Nizozemska.

Nabídka je široká, obrázky hezké

Nabídka mincí a medailí je skutečně široká a společnost se netají tím, že je oficiálním světovým distributorem pamětních mincí vydávaných u příležitostí sportovních svátků, jako jsou mistrovství světa ve fotbale, nebo olympijské hry. Zmiňovaná nabídka uncové stříbrné investiční mince Silver Eagle je poměrně zajímavá, pokud by skutečně šlo o sumu 590 korun s DPH. Silver Eagle bývá vzhledem k vysoké poptávce dražší než jiné stříbrné investiční mince a za tuto cenu je to tedy dobrý obchod.

Bohužel, ostatní nabízené zboží už za podobně zajímavé ceny u Národní Pokladnice nedostanete. Za stříbrné mince ČNB, které běžně dostanete v proof kvalitě za cenu kolem 500 – 600 korun, zaplatíte klidně i tisícovku. Některé dokonce pořídíte za 590 korun plus poštovné, zamrzí ale tvrzení, že je dostupných pouze 300 kusů, když u mince s motivem „Založení klášteru Zlatá koruna“ byl náklad v provedení proof  15 400 kusů, v běžné kvalitě pak 6 9000 kusů.

Dalšími „zajímavými“ produkty, zejména co se ocenění týče, jsou pak emise Národní pokladnice, kde si klienti mohou koupit medaile s různými motivy z české historie (Karel IV. – Čech, který vládl Evropě, Češi ve 2. světové válce, Největší osobnosti českého národa apod.). Společnost je prodává jako sběratelsky mimořádně zajímavé kolekce, ve skutečnosti jde ale o pozlacené předměty, kde za 20ti gramový pozlacený měděný plíšek s hezkým obrázkem zaplatíte přes tisíc korun (i s poštovným, za postříbřené medaile pak za něco přes pětistovku). Exkluzivitu má zaručovat kazeta, certifikát autentičnosti a osvědčení o vlastnictví sbírky. Ke kolekci „Nejvýznamnější české mince“ dokonce dostanete také „sběratelské rukavice na profesionální manipulaci s numismatem“ i záruku přednostního nákupu dalších replik z kolekce. A to se vyplatí.

Přemrštěné ceny

Stejně jako se vyplatí například sada při příležitosti 100. výročí narození Josefa Bicana, která tvoří jednu stříbrnou medaili a jednu měděnou, pozlacenou, nebo stříbrné medaile s osobnostmi českého národa. Cena 2 700, resp. 2 000 za stříbrné mince o váze kolem 29 gramů jsou skutečně přemrštěné, i kdybychom počítali se sběratelskou přirážkou. Je to jako kdybychom kupovali stříbro za více než 100 dolarů za unci, přičemž aktuální cena se pohybuje kolem 20 dolarů. V rámci speciálních edic pak najdeme takové skvosty, jako je série čtyř stříbrných uncových mincí s motivem hvězdných válek za cenu přes 16 000 korun.

Unce zlata za 155 tisíc korun

Skutečnou lahůdkou jsou pak série miniaturních zlatých mincí o váze 0,5 gramu. Za ty zaplatíte 2 500 korun za kus. Nevím, jestli je to extrémně omezeným počtem „pouze 5 000 sérií pro ČR“, nebo numizmatickou lupou, kterou k mincím dostanete, ale ta cena je neskutečná. Je jasné, že propočet na unci je trochu zavádějící, protože čím je mince (ale platí to i u slitků a cihel) menší, tím se na její ceně více projevují výrobní náklady apod. Ale stejně – při této ceně máte unci zlata za neuvěřitelných 155 500 korun, resp. 7775 dolarů. Při aktuální ceně kolem 1 340 dolarů za unci. Podle webu Národní pokladnice to je přitom nejprodávanější produkt v nabídce. Rád bych věděl, kdo to kupuje. I gramový zlatý slitek, který je dost drahý, stojí méně než polovinu, přičemž si dovolím tvrdit, že jeho likvidita bude mnohem lepší.

Nucený nákup

Mnoho lidí si u společnosti také stěžuje na prodejní praktiky. Po prvním zrealizovaném obchodě se vám nové nabídky jenom pohrnou, takže se budete muset obrnit trpělivostí, nebo se pokusit o vymazání svých údajů z databáze společnosti. Neměl by to být problém. Ten ale může nastat, když si koupíte minci, nebo medaili z některé série. Může se vám totiž stát, že aniž byste rozšířili objednávku, přijdou vám poštou další, i s požadavkem o zaplacení (to je ta možnost přednostního nákupu). V tomto případě jsou zkušenosti klientů různé, od vrácení peněz ve lhůtě 14 dnů až po poměrně arogantní jednání společnosti, která chce po klientech peníze vymáhat (což je v případě, že zboží přijde poštou, samozřejmě nesmysl). Když se podobným překvapením chcete vyhnout, je dobré si před prvním nákupem přečíst podmínky.

Chápu lidi, kteří se po zkušenostech s podobnými společnostmi cítí podvedeni. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že většina podvedených lidí v podobných případech si za ztrátu peněz může tak trochu i sama. Buďto si pořádně nepřečtou podmínky, za jakých se obchod realizuje, nebo si zkrátka nezjistí situaci na trhu a neporovnají si nabídku s jinými obchody, které mohou stejné zboží nabízet za mnohem lepší ceny. Vždy platí staré známé „podepsat můžeš, přečíst musíš“. Dnes už není problém si zjistit o jakékoli společnosti dostatek informací, zejména když jde o firmu s tak „bohatou“ historií. Chce to jen trochu času, který je ale v takovém případě mnohem lepší investicí, než nákup předraženého zboží.

zdroj:https://www.investujeme.cz/clanky/zaplatite-150-tisic-za-unci-zlata-pry-se-to-vyplati/

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat.

SOUHLASÍM
NESOUHLASÍM