Oceněná platidla

12. 03. 2017, 09:44

Nový vzor 1000 Kč bankovky Bankovkou roku 2008

Česká národní banka získala od International Association of Currency Affairs - světové asociace odborníků zabývajících se hotovostí - ocenění Bankovka roku 2008. Prestižní ocenění obdržela nová tisícikorunová bankovka s inovovanými ochrannými prvky, kterou centrální banka vydala do oběhu v dubnu letošního roku. „Považuji toto ocenění za potvrzení toho, že kvalita našich bankovek je nejen po výtvarné stránce, ale i v technické úrovni používaných ochranných prvků na té nejvyšší světové úrovni,“ uvedl Pavel Řežábek, vrchní ředitel a člen bankovní rady.

ČNB cenu obdržela v průběhu Currency Conference 2008, která proběhla v Praze ve dnech 13. až 15. října 2008. Toto celosvětové setkání zástupců centrálních bank, výrobců bankovek a dodavatelů materiálů pro jejich výrobu se koná pravidelně jednou za 18 měsíců v různých částech světa. Praha se tak zařadila mezi pořadatelská města, kterými v minulosti byly San Francisco, Monte Carlo, Hongkong, New Orleans, Kapské Město, Sydney, Barcelona, Honolulu, Řím, Montreal a Bangkok. Konference se zúčastnilo více než 500 účastníků z téměř 80 zemí světa.

Je to již třetí ocenění, kterého se českým penězům po vzniku samostatné české měny dostalo. Magazín World Coin News udělil cenu Best Trade Coin za rok 1993 tehdy nové padesátikorunové minci a jako Best Gold Coin roku 1999 byla oceněna zlatá mince v nominální hodnotě 10 000 Kč s motivem výročí založení Nového Města Pražského Karlem IV.

Nejlepší bankovky roku 2008 podle International Association of Currency Affairs vydala Venezuela, česká tisícikoruna získala spolu s bankovkami 5 a 10 Kina vydanými v Papue-Nové Guineji ocenění za 2. místo.

50 Kč vzoru 1993

50 Kč mince z roku 1993 byla první českou mincí, která byla oceněna v roce 1994 prestižní cenou Mince roku v kategorii nejlepší oběžná mince. Soutěž Mince roku je každoročně pořádána časopisem WORLD COIN NEWS a nakladatelstvím Krause Publication a její porota je složena z ředitelů mincoven, umělců věnujících se mincovní tvorbě, numismatiků a pracovníků muzeí. Autorem 50 Kč mince s motivem Prahy je akademický sochař Ladislav Kozák, z jehož dílny vzešla i oběžná 10 Kč mince a řada pamětních stříbrných mincí. Ceny byly uděleny i v dalších devíti kategoriích a celkové prvenství v soutěži za rok 1993 připadlo Francii s 500 frankovou zlatou mincí ke 200. výročí založení muzea Louvre.

Česká národní banka v soutěži Mince roku získala ocenění ještě jednou. V roce 2001 byla nejlepší zlatou mincí vyhlášena mince s motivem založení Nového města pražského ze sady Karel IV. z dílny akademického sochaře Vladimíra Oppla.

Mince roku 1999

Počátkem roku 2001 byla ve Spojených státech amerických vyhodnocena porotou složenou z ředitelů mincoven, umělců věnujících se mincovní tvorbě, numismatiků a pracovníků muzeí soutěž Mince roku 1999. Prestižní soutěž Mince roku pravidelně pořádá časopis WORLD COIN NEWS a nakladatelství Krause Publication. Soutěží se v několika kategoriích, např. nejlepší oběžná mince, nejumělečtější mince, nejlepší zlatá mince, mince k aktuální události, a také o celkové prvenství. Pro rok 1999 bylo vyhlášeno deset kategorií, v nichž zvítězily mince z celkem šesti zemí, a to z Itálie, Rakouska, Velké Británie, USA, Lotyšska, Ukrajiny a České republiky. Celkové prvenství získala italská stříbrná pětitisícová mince s námětem Svět obklopený ptáky a hvězdami, která současně zvítězila v kategorii nejumělečtější mince roku.

Česká republika získala první cenu v kategorii nejlepší zlatá mince roku za minci v hodnotě 10.000 Kč ze sady Karel IV. ročník 1999. Námět této mince je věnován založení Nového Města pražského. Na lícní straně této mince je volná kompozice českého lva, moravské a slezské orlice v gotických štítech a svatováclavská koruna. Pozadí tvoří dobový ornament v podobě kosočtvercových polí s rozetkami uprostřed. Na rubové straně mince je na pozadí gotických fiál portrét Karla IV. z votivní desky Jana Očka z Vlašimi. Doplňují ho vyobrazení dobové pečeti Nového Města pražského, císařské pečeti Karla IV. a pražského groše. Minci podle návrhu akademického sochaře Vladimíra Oppla razila Česká Mincovna, a.s. v Jablonci nad Nisou.

Ocenění za zlatou minci roku 1999 není prvním, které Česká republika získala. V roce 1994 byla oběžnou mincí roku 1993 vyhlášena bimetalová padesátikoruna s motivem Prahy, jejímž autorem je akademický sochař Ladislav Kozák.

Zdroj:www.cnb.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat.

SOUHLASÍM
NESOUHLASÍM