„Rašínománie“ vydání první pamětní bankovky 100 korun českých vzor 2019.

22. 02. 2019, 15:29

S pamětními mincemi vydávanými Českou národní bankou (dále jen ČNB) se potkáváme již řadu let. Pamětní bankovka však dosud vydaná nebyla. V mnoha zemích se s pamětními bankovkami potkáváme často, my jsme na naši premiéru čekali až do 31.1.2019. V minulosti jsme mohli zaznamenat snahy o vydání československé pamětní bankovky. Známou je např. bankovka Pět tisíc korun československých vydaná 3. 5. 1946 u příležitosti 1. mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Šlo však o nově vydávané platidlo určené k zajištění běžného hotovostního platebního styku. Ve své podstatě to tedy skutečná pamětní bankovka nebyla. Jednalo se o využití příležitosti, jak při zahájení Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro uvést do oběhu novou bankovku jako platidlo. ČNB zvažovala emisi pamětní bankovky již v roce 1999. Měla to být bankovka vzor 2000 se symbolickou nominální hodnotou právě 2000 Kč pro zdůraznění blížícího se konce milénia. Tehdejší právní úprava, platné znění zákona o ČNB, bohužel vydání pamětní bankovky neumožnila. Na rozdíl od všech dosud realizovaných emisí bankovek se pamětní bankovka Sto korun českých vzor 2019 liší právě tím, že se jedná o sběratelsky velmi zajímavou skutečnou pamětní bankovku. Osobně si nedokážu představit vhodnější příležitost k vydání první pamětní bankovky, než je připomínka spojená s oslavami 100. výročí budování československé měny.

 

5000 korunová bankovka vydaná 1. listopadu 1945

 

Je čtvrtek 31. 1. 2019, den vydání pamětní bankovky. Už v 6:30 mě budí zvonění telefonu. Nepamatuji si, že bych si nastavil budík. A nepletu se, budík to skutečně není. V telefonu se ozve mužský hlas a bez toho, aniž by se představil, okamžitě položí otázku: „Pane Lipko, Vy jste smluvní partner ČNB, už ji máte?“ Napůl rozespalý se snažím vzpomenout si, co mám mít. Nic mě nenapadá. „No, přece tu bankovku, s tím Rašínem!“ Dochází mi, o co jde a neznámý mužský hlas dále pokračuje: „Už jste ve Vaší prodejně v Hradci Králové?“ Překvapeně říkám: “Vážený pane, je 6:30 ráno, otvírám v 10:00 hod.“ Neznámý mužský hlas ihned odpoví: „Budu Vás čekat před prodejnou“ a zavěsí. Ten den jsem odpověděl nejméně na 170 telefonátů, další telefonáty, které jsem nestíhal brát a odpovídat na ně, jsem už přestal počítat. Začala „Rašínománie“.

Začínal jsem tušit problém a tak jsem se do své prodejny vypravil dříve. Neustále zvonil telefon, přicházely emaily. Před prodejnou už čekal hlouček lidí. Odpovídal jsem stále dokola na opakující se dotazy ohledně bankovky s A. Rašínem. Zvláštní sortu tvořili zájemci, kteří se dožadovali bankovky  za cenu 100 korun. Pokoušel jsem se všem vysvětlit, že bankovka stála v bance 1000 Kč. Ti, kdo si bankovku v naší prodejně závazně reservovali rok dopředu, složili včas kauci, mají bankovku jistou a za zvýhodněnou cenu (nákupní cena plus marže obchodníka). Všichni ostatní si ji mohou koupit za cenu tržní. Obrovský zájem o bankovku velmi brzy katapultoval cenu nad 4000 Kč. Marně jsem se snažil poptávajícím zájemcům vysvětlit, že bankovka se už za 1000 Kč opravdu nedá nikde koupit, protože v ČNB termín reservace skončil před více než rokem. Jedinou možností, jak uspokojit vzrůstající zájem by byl nákup od dalších smluvních partnerů ČNB, kteří mají k dispozici volné kusy k prodeji za komerčních podmínek. Ty se však budou diametrálně lišit od původně stanovené ceny 1000 Kč za kus. Tento zvýšený zájem trval ještě nejméně dva týdny.

 

Série pamětních bankovek 100 korun českých vzor 2019

 

S mnohými mými pravidelnými zákazníky diskutujeme možný vývoj cen u mincí a bankovek. Nebylo tomu jinak ani v případě této pamětní bankovky. Velmi často zaznívaly tyto dotazy: „ Pane Lipko, jak odhadujete vývoj ceny bankovky, má smysl ji kupovat za současnou tržní cenu, dají se kompletovat do nějakých celků, jsou mezi bankovkami vzácnější, a jak je poznám?

V tuto chvíli bylo zachyceno osm sérii pamětní bankovky 100 korun vzor 2019 Alois Rašín, a to: TG01, TE02, TD03, TF04, RB01, RH02, RI03 a RC04. Jedna z možností je zkompletovat bankovky po sériích. Mezi bankovkami jsou ceněné např. ty, které mají zajímavé čísla: 000111, 000222, 000333, 000100, 000200, 000300 atd. Platí, čím hezčí a vzácnější číslo, tím vyšší hodnota. Dotaz ohledně vývoje ceny není v tomto případě jednoduchý, predikce je těžká s ohledem na raketový růst ceny během krátké chvíle. Nezanedbatelným faktem ale navždy zůstane, že se jedná vůbec o první pamětní bankovku ČNB!.

 

 

Autor článku: Česlav Lipka (Mince Lipka)

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat.

SOUHLASÍM
NESOUHLASÍM