Bankovka která budí emoce 20 Kč. 1970

02. 04. 2021, 12:50

Některé bankovky dokáží při svém vydání vyvolat nejen zájem veřejnosti, ale také vzbudit velké emoce. Právě takovou byla i 20 Kčs 1970, která byla vydána do oběhu 1. dubna 1971, tedy přesně před padesáti lety. Po osmnácti letech nahradila nepopulární hodnotu 25 Kčs, kterou československým zástupcům vnutili sovětští poradci při přípravě peněžní reformy v roce 1953 v Moskvě.

25 Kčs. 1953

20 Kčs. 1949

Bankovkami s motivem Janem Žižky z Trocnova se v Československu platilo právě od zmiňované peněžní reformy v roce 1953. Nejprve to byla 25 Kčs, která vznikla v sovětském Goznaku a následně 25 Kčs od Karla Svolinského. Tyto měla na konci 60. let 20. století nahradit nová 20 Kčs s tématem husitství.Autoři návrhů přistoupili k tématu různě, nicméně většinově vždy akcentovali osobu spojenou s husitstvím - Jana Žižku nebo Prokopa Holého. Zvítězil akademický malíř Karel Hruška, který se rozhodl motiv prezentovat reálnými objekty.Na líc umístil nejstarší známou plastikou Jana Žižky a na rub výjev z "Jenského kodexu", oba z konce 15. století. Při realizaci se následně sáhlo k experimentu, kterým byl tisk na spad, tedy až do okraje. Kvůli problémům s tiskem však již žádná další bankovka nebyla tímto způsobem tištěna. 

20 Kč. 1970

Krátce před vydáním do oběhu se však ukázalo, že problematická byla nejen nově zvolená technologie. Nejprve si lidé uvědomili, že Jan Žižka je na bustě slepý na jiné oko než na dřívějších platidlech. Další problém vznikl kvůli tehdejší době normalizace. Někteří komunističtí funkcionáři totiž viděli jinotaje a kritiku komunismu doslova všude, tedy i na této bankovce. Autor na ní podle nich zkarikoval vůdčí úlohu komunistické strany umístěním slepého vůdce. Byl to samozřejmě nesmysl, nicméně kromě tohoto tvrzení bylo třeba reagovat i na otázku „správného“ oka Jana Žižky. Poprvé ve své historii proto Státní banka přistoupila k novému způsobu osvěty a 1. dubna 1971 byl v televizi odvysílán spot o vzniku bankovky. Dvacetikorunou se nakonec i přes problémy kolem jejího vzniku a uvedení do oběhu platilo až do 30. června 1991, kdy ji nahradila poslední československá dvacetikoruna od akademického malíře Albína Brunovského s portrétem Jana Amose Komenského.

Zdroj: ČNB

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat.

SOUHLASÍM
NESOUHLASÍM