Mincovnictví - ZACHOVALOST MINCÍ (8)

18. 05. 2021, 10:43

ZACHOVALOST MINCÍ

Sběratelsky hodnotnými mincemi jsou pouze mince dobře zachovalé. Jejich kvalitativní stupeň má rozhodující vliv na jejich cenu. U mincí československých, které jsou ražbami 20. století, je hledisko zachovalosti na předním místě. Do sbírky moderních mincí nepatří exempláře opotřebené dlouhým oběhem, poškozené, s náznakem oxidace, nebo dokonce mince zkorodované. Takové nedostatky je možné do jisté míry tolerovat u mincí antických, středověkých a starších novověkých, ale ne u mincí moderních (vyjma vzácných ražeb).

V mezinárodním i československém označení zachovalosti se užívá pěti stupňů. Každý má přesná kritéria, která je nutné ve sběratelské praxi bezpodmínečně respektovat. Tato kritéria umožňují ohodnotit mince dostatečně přesně.

ZRCADLOVÝ LESK: označení ZL nebo PROOF. Mince špičkové kvality, ražena leštěnými razidly. Reliéf mince je matový. Takovéto mince se vydávají většinou pro sběratelské účely. V oběhu se prakticky nevyskytují. Emisní ústavy dávají tyto mince na trh za podstatně vyšší cenu, než je jejich nominální hodnota. Proto ztrácejí charakter peněz.

RAŽEBNÍ LESK: označení RL nebo 0/0. Mince nebyla v oběhu, její povrch je prakticky nedotčen, nemá viditelná škrábnutí, hrana je nepoškozena. Protože i mince, které nebyly v oběhu, mají často nepatrná poškození, která běžně vznikají při ražbě, počítání, balení a při přepravě, je nutné přísně posoudit rozsah poškození a rozhodnout, zda mince může být zařazena do tohoto, nebo už nižšího stupně.

BEZCHYBNÁ: označení 1/1. Mince mimořádně zachovalá, byla pouze krátkou dobu v oběhu. Nese však viditelné stopy používání. Na vyšších místech reliéfu je náznak opotřebení a na ploše mince jsou řídká drobná a jemná škrábnutí. Hrana mince je bez viditelných poškození.

PĚKNÁ: označení 2/2. Mince nese stopy po delším oběhu, vyšší místa reliéfu jsou zřetelně opotřebena, plocha mince má více drobných poškození. Všechny detaily obrazu, opisu i nápisu jsou však zřetelné a jasné. Na hraně mince mohou být jemná poškození.

ZACHOVALÁ: označení 3/3. Stupeň opotřebení mince vyšší, menší detaily reliéfu jsou už nejasné, ale obraz a písmo jsou ještě zřetelné. Poškození ploch a hrany mince jsou početnější a rozsáhlejší.

OTŘELÁ: označení 4/4. Obraz a písmo jsou málo zřetelné, místy až nezřetelné. Jiná poškození plochy a hrany mince jsou značná.

OPOTŘEBENÁ: označení 5/5. Obraz a písmo na minci jsou téměř nezřetelné. Jiná poškození plochy a hrany mince jsou ve velkém rozsahu.

Pro informaci a ulehčení výměny se zahraničím jsme sestavili přehled označení stupňů zachovalosti v cizích řečech

ZRCADLOVÝ LESK

ZL     PROOF

RAŽEBNÍ LESK

RL     0/0

BEZCHYBNÁ

1/1

PĚKNÁ

2/2

Anglicky:

proof.

Pr.

 

uncirculated

Unc.

 

extremly fine

EF FX

 

very fine

VF

Německy:

polierte Platte

PP

 

stempelglanz

Stgl

 

vorzüglich

Vzgl

 

sehr schön

S. s.

 

Zdroj: Miroslav Jízdný, Katalog mincí Československa

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat.

SOUHLASÍM
NESOUHLASÍM