Mincovnictví - TYPOLOGIE MINCÍ (10)

18. 05. 2021, 11:01

TYPOLOGIE MINCÍ

Byla učiněna řada pokusů o formulování přesných a všeobecně platných definic typu a varianty mince. Doposud nebyl tento numismatický problém zcela uspokojivě vyřešen.

Zatím nejvýstižnější charakteristiky typu a varianty pro mince starověké, středověké i novověké stanovil Fr. Cach. Co však platí snad bezvýhradně pro mince starší, je obtížně aplikovatelné na mince moderní. Vyplývá to z odlišné technologie výroby razidel. Zatím co v nejstarších dobách se každý kolek (razidlo) řezal ručně a vždy tolikrát nanovo, kolik razidel pro určitý typ mince bylo zapotřebí, dnes obstarává tuto operaci dokonalý redukční stroj podle jediného modelu. Strojový přepis modelu mince do oceli v požadovaném zmenšení (redukce) a zhotovení dalších pomůcek k výrobě razidel (negativní matrice, pozitivní punc) vylučuje individuální zásah a subjektivní pojetí předlohy ze strany rytce, jako tomu bylo při ruční výrobě razidel. Stroj je navíc natolik přesný, že nevznikají prakticky žádné odchylky. Ale přesto existují. Jejich původ spočívá:

    1. v úpravě základní matrice před zhotovením dalšího punce;

    2. v případné úpravě hotových razidel před ražbou mincí;

3. v úpravě poškozených nebo částečně opotřebovaných razidel v průběhu ražby;

4. v záměně vlisovacího zařízení v stroji na úpravu hrany střížku (v roliérce)

5. záměnou ražebního kruhu

U moderních mincí pouze takto vzniklé odchylky (v podstatě nepatrné) můžeme považovat za varianty.

Z uvedených příčin jsme v této práci použili následující definici typu a varianty:

TYP MINCE je mincovním předpisem stanovený nominál mince, tj. její tvar, velikost, hmotnost, jakost a druh kovu, obraz mince, charakter opisu, nápisu a způsob provedení hrany mince. Novým typem mince je i hybridní ražba, která vznikla úředním použitím razidel dvou různých typů mincí.

VARIANTA MINCE je odchylná technická realizace stejného typu mince spočívající v úpravě základní matrice před zhotovením dalšího punce, v úpravě razidel před ražbou a v průběhu ražby, v záměně vlisovacího zařízení v roliérce, v záměně ražebního kruhu nebo v náhodném použití razidla jiného typu mince.

Ve smyslu takto stanovených definicí typu a varianty mince byla uskutečněna i katalogizace československých mincí v tomto katalogu, vycházející z tradičního členění podle nominálů a historických časových etap.

Zdroj: Miroslav Jízdný, Katalog mincí Československa

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat.

SOUHLASÍM
NESOUHLASÍM