PAPÍROVÉ PENÍZE OD 1.6. 1953

13. 04. 2023, 11:02

Peněžní reforma v roce 1953 měla kromě hospodářské též třídní povahu. Byla namířena proti tezaurovaným peněžním prostředkům, které většinou pocházely z neoprávněných zisků buržoazie a spekulantských živlů. Cíl reformy byl vyjádřen v usnesení vlády a strany ze dne 30.5. 1953, v němž se m. j. uvádí:
,,Peněžní reformou se zrušením lístkového systému a s přechodem k rozvinutému obchodu s jedinými státními maloobchodními cenami posílí význam peněz v národním hospodářství, pozvedne úloha mezd dělníků a peněžních příjmů obyvatelstva, vytvoří trvalé předpoklady pro správné socialistické odměňování práce podle zásluhy, podnítí vzestup produktivity práce. Upevní chozrasčot a finanční disciplínu a prohloubí režim hospodárnosti. Všechno to zpevní svazek dělníků a rolníků a povede k dalšímu rozmachu národního hospodářství a síly republiky a na tomto základě ke zvýšení hmotné a kulturní úrovně pracujících.”
Tato reforma se uskutečnila tak, že všechny do té doby obíhající peníze (i mince) byly prohlášeny za neplatné dnem 1.června 1953 a zavedeny nové peníze vzoru 1953, za něž byly předcházející peníze během tří dnů vyměněny takto:
-    Na osobu vyměněno 300 Kčs starých za 60 Kčs nových, tj. v poměru 5:1
-    Ostatní hotovosti byly vyměněny v poměru 50:1
-    Vklady ve spořitelnách byly přepočteny v poměru 5:1 až 30:1, podle výše, případně podle doby vkladů
-    Vázané vklady byly zrušeny
Počínaje 1.červnem 1953 je naší měnovou jednotkou československá koruna se zlatým obsahem 0,123426 g ryzího zlata a její kurs byl stanoven k rublu na Kčs 1,80 za 1 rubl. Nové papírové peníze v hodnotách po 1, 3, 5, 10, 25, 50 a 100 Kčs byly vytištěny v závodě GOSNAK v Moskvě a pak dotiskovány v naší tiskárně bankovek z původních tiskových pomůcek (filmů) na totožném papíře, avšak s rozdílnými číslovači.
Nových peněz bylo dáno výměnou do oběhu 1,4 mild. Kčs. Jejich objem se ihned zvýšil výplatami mezd a platů a obyvatelstvo si přirozeně část peněz zadrželo k vytvoření potřebné peněžní rezervy v domácnostech. Současně se zrušením lístkového systému byl proveden přepočet hospodářských čísel v poměru 5:1, byly stanoveny nové ceny, mzdy, platy, důchody a vydány směrnice pro přepočet peněžních vkladů a vztahů. Z hlediska technického byl to podivuhodný výkon SBČS a státní správy.

Zdroj: Julius Sém, Papírové peníze

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat.

SOUHLASÍM
NESOUHLASÍM